H B Hammar Etikkonsult

Tjänster

 

"ROM - EVIG STAD"

 

Där har Du ett annat ämne! Rom ligger mig varmt om hjärtat. Min hustru och jag fick under fem år verka som det svenska prästparet i denna makalösa stad. I backspegeln kunde vi notera att det blev 222 vigslar. Själv blev jag utsedd av Lutherska Världsförbundet att vara representant för 70 miljoner lutheraner i Vatikanens ekumeniska kommission. Jag hade också fräckheten att ta ton inne i Vatikanen. Vid sju tillfällen fick jag träffa Johannes Pauluis II, vår påve, som våra barn uttryckte det.

 

Jag skulle kunna vittna om mina möten med Moder Tekla, den viljestarka abbedissan för Birgittakklostret. Ingrid skulle å sin sida ha kunnat berätta om hur det var att fostra ett stort gäng aupair-tjejer till att bli ett storslaget luciatåg. När det var dags att fira detta italienska helgon, så brukade det komma mer än 1200 personer till vår luciagudstjänst.

 

Vi saknade Rom mycket.

Mer än en gång efter vår

hemkomst tog vi ordet från Apostlagärningarna

över våra läppar:"Vi har

kommit hit från Rom".

När vår påve skulle begravas fanns vi på plats. Moder Tekla hade

ordnat fina platser. Vi.

kunde till och med se

nackhåren på George W Bush och Bill Clinton. Men det är ju ganska

ointressant.

Förresten, när vi landade på Kastrup efter de fem åren var jag inte särskilt glad. Äldste sonen förstod sin fars dilemma och hade en flagga med sig, som han svepte mig i. En italiensk flagga!

 

Här har Du vad jag kan föreläsa om!

 

JAG HAR I FÖRSTA HAND EN HANDFULL PÅ MIN LISTA. MEN MAN KAN JU ALLTID DISKUTERA HUR MÅNGA SOM ÄR EN HANDFULL. ELLER .....

 

Alltså, ta det inte så noga! Jag är ganska flexibel. Har också lätt för att tala, om jag får säga det själv. Och jag känner fortvarande glädjen över att få stå inför en publik. Jag gillar att se människor i ögonen. Om jag har ett manuskript, så glömmer jag det ofta hemma, helt avsiktligt.

 

Men det är klart att jag har vissa specialiteter. En sådan, som visat sig mycket populär, handlar om

Vasaloppet. Inte så konstigt, Det är ju jag som är Vasaloppsprästen! Det är inte som jag skryter. Det är rena rama sanningen! 25 lopp i Fädrens spår ger mig rätt att kalla mig så. Tycker alltså jag.

 

Visst talar jag då och då om skidåkning. Men själva poängen är en annan. Den handlar om allas vår livsresa.Jag var 24 när jag åkte första gången, kring 70 när det 25:e avverkades. Men vi har alla våra lopp, med strävsamma sträckor, tunga motlut, men också om utförslöpor, då mycket rullar på, nej glider, nästan av sig själv.

 

Ämne: "LIVET I ETT VASALOPPSPERSPEKTIV". 

 

 

Jag kan också tala om sorg! Under flera år värjde jag mig för ämnet. Det var alltför personligt, alltför smärtsamt. Men nu känns det okey. Jag är ingen specialist, ingen terapeut. Men jag talar utifrån min egen erfarenhet, som tidvis varit präglad av många tårar och djup förtvivlan.

 

Ämne: "DEN MÖRKA FLODEN - FINNS DEN? OCH FINNS I SÅ FALL EN BRO?"

 

 

 

* * *

 

*

 .

 

.ETT NYTILLKOMMET ÄMNE är ett i bästa mening folkligt sådant. Jag har satt rubriken "Brasilien, Spanien, Italien - Öden och äventyr från tio utlandsår". Oj, vad många spännande upplevelser jag fått vara med om...

* * *

H B Hammar Etikkonsult

 

 

 

 

 

 

 

H B Hammar Etikkonsult 2017

  H B Hammar Etikkonsult 2017