H B Hammar Etikkonsult

Bakgrund

Här har Du mitt liv,

eller åtminstone en del av det...

 

 

Jag är lundensare från födseln. De mest betydelsefulla uppväxtåren tillbringades i Norra Rörums prästgård, mitt i Skåne. Det blev samrealskolan i Höör, följt av gymnasieåren

på Lunds Katedralskola.

 

Jag tvekade under några år om det skulle bli juridik eller journalistik, eller rent av teologi. Det blev alltså det sistnämnda.

I Lund blev jag teologie kandidat, teologie licentiat och slutligen teologie doktor. Jag blev docent i ämnet teologisk etik.

 

 

Nio år som kyrkoherde i skånska Björnekulla. Vi var frimodiga och experimenterade glatt. Björnekulla blev något av ett laboratorium med inriktning på framtiden. Vi anordnade den första påsknattsmässan i stiftet. Polisen kom och undrade vad vi höll på med mitt i natten. Vi byggde en kyrka i Hyllinge, trots ljudliga protester i inledningsskadet.

 

 

Tio år i utlandskyrkan. Det blev tre år i Brasilien (Sao Paulo), två år i Spanien (Fuengirola) och fem år i Italien (Rom). På samtliga platser hade min hustru Ingrid tjänst som husmor. I Sao Paulo vilade det mesta av arbetet med barnverksamheten på henne. Hon gjorde jobbet så bra att hon förorsakade ett kyrkbygge på kuppen. Barnarbetet medförde nämligen att kapellet, inrymt i prästgårdens vardagsrum, höll på att sprängas. Det var familjegudstjänsterna, som rönte sådan välsignelse, tack vare barnarbetet. Alla häpnade. En riktig kyrka måste byggas. Det blev så.

 

I Fuengirola stod prästfamiljens alla skor i givakt när brudparen skulle passera den trånga gången på väg till vardagsrummet, ännu ett sådant med kapellfunktion, i brist på riktig kyrka. Våra gudstjänster i övrigt firade vi i en ekumenisk frikyrka. Härligt!

 

I Rom slets vi mellan S:ta Katarinakapellet i Birgittahuset och S:t Lukasgården, som är den egentliga SKUT-kyrkan. Vår söndagliga gudstjänst hade ofta konkurrens av påven. Enklare konkurrens kan man tänka sig. Men ungdomskvällar drog au-pairer i långa rader, en fin rekryteringsbas för bejublade lucia-högtider. Och vigselgudstjänsterna blev 222 till antalet.

 

Nio år som domprost

Det kändes stort att få verka i Sveriges äldsta stift och få vara förvaltare av landets äldsta domkyrka. Eftersom det varit min stora lidelse att predika, så gladdes jag åt att få gå in i en Skaratradition med stora predikanter som Haquin Spegel och Jesper Swedberg, några av våra största kristna personligheter.

Att få stå i den sköna dômens predikstol, vilken glädje jag kände!

 

* * *

H B Hammar Etikkonsult

 

   H B Hammar Etikkonsult 2017

 

Alla dessa Vasalopp

Det här med Vasaloppet har blivit något som följt mig genom livet. Sven Jerring, den klassiske radioreportern, har en del av skulden till att det blivit så. Sedan åkte vi som barn mycket skidor. Det var rejäla vintrar på den tiden. Norra Rörum var oftast snösäkert. Drömmen om att en gång åka "loppet" föddes därför tidigt.

Mitt första lopp avverkades 1966. Då fick man stå i kö för att åka i mål. Året efter hade datorerna gjort sitt intåg med tanke på tidtagningen. Sedan ligger mina lopp utspridda över hela livsresan. Sista gången var 2010. Nu blir det inte fler lopp. Det får räcka med tjugofem!

 

Ingrid av Skänninge

Jag har skrivit en roman om henne. Hon dog 1282 och var en förebild för Heliga Birgitta. Omdömet i Nya LänsTidningen lyder: "Det är en fängslande roman om ett kvinnligt livsöde och med en skickligt tecknad tidsmiljö. Det vore glädjande om Ingrid, hittills bara berömd i Skänninge, dras fram från sin anonymitet och blir känd över hela Sverige. Det verkar hon vara värd".

 

 

Mer Ingrid

Gotlands Tidningar skrev om min bok:"Författaren tycks vara väl påläst. Det är en intressant och läsvärd berättelse, inte minst om kyrkans och religionens stora betydelse för 800 år sedan".

 

.